#5 Clay Klok

Museum voor Thuis
#5 Clay Klok

Staande klok met orgelspeelwerk, Londen ca 1738
Charles Clay, (1695 – 1740)
Orgelklok
Collectie Museum Speelklok, Utrecht

Vroeger werden er door koningen en keizers spectaculaire speelklokken en andere zelf spelende instrumenten verzameld om te laten zien hoe groot hun macht en status was. De klokken werden uitgevoerd met de kostbaarste materialen. Ze werden niet alleen verzameld, maar ook aan elkaar cadeau gedaan als teken van trouw en vriendschap.

Een indrukwekkende klok in het Museum Speelkok staat in de koninklijke kamer, het is de majestueuze Clay Klok uit 1738. De klok is wel twee en een halve meter hoog. Deze klok is gemaakt door Charles Clay die klokkenmaker was aan het hof van de Engelse koning. De klok stond waarschijnlijk in het midden van een koninklijk vertrek zodat je er omheen kon lopen en van alle kanten goed kon bekijken.

De ornamenten van de Clay Klok bestaan uit bronzen en messing elementen. De wijzerplaat is klein en is omgeven door een olieverfschilderij op koper. Hierin zijn onder andere de mythologische figuren te zien als Mars, Apollo, Pegasus en de Griekse muzen.

De Clay klok bevat een grote muziekcylinder en een orgelwerk dat om de 3 uur een melodie kan spelen. De klok speelt verschillende muziekstukken, onder andere van de Duitse componist Friederich Händel.