#4 Aalster Gavioli
Gavioli et Cie, Aalster Gavioli, Parijs ca 1900-1905
Anselmo Gavioli, (1828 – 1902)
Dansorgel
Collectie Museum Speelklok, Utrecht
We kennen allemaal wel het straatorgel met de orgelman en zijn mansbakje. Maar in deze film kijken we naar een enorm zelf spelend muziekinstrument: een dansorgel. Dit is de Aalster Gavioli en is ruim zes meter lang en vier meter hoog. Het komt uit een danspaleis in Aalst in België en is gebouwd door de Italiaanse orgelbouwer Anselmo Gavioli rond 1900 in Parijs.
Het dansorgel is uitbundig gedecoreerd. Op het orgelfront zien we prachtig beschilderde panelen met dansende engelen, bloemdecoraties en portretten. We zien ook vier gebeeldhouwde orgelbeelden van dansers en muzikanten. De orgelbeelden werden handgesneden door Italiaans/ Oostenrijkse beeldhouwers.
In het dansorgel zien we trommels, bekkens en in het midden de orgelpijpen. Vroeger werd dit dansorgel door spierkracht aangedreven waardoor het orgelboek, een boek met kartonnen bladzijden met gaatjes erin, in beweging werd gezet. Door de orgelpijpen werd lucht gepompt en zo ging het orgel spelen. Nu gaat dat nog steeds op dezelfde manier, alleen hoeft het niet meer met de hand te gebeuren maar werkt het orgel op elektriciteit.